Само в рамките на седмици желязната руда се превърна от звезда в разочарование на пазарите. Суровината изненада с ралито си през първото полугодие, но отново бързо падна под $100 за тон, след като предлагането се повиши, печалбата на заводите падна, а инвеститорите се отърваваха от суровите материали заради ескалиращата търговска война, пише Bloomberg.

Цената на фючърсните договори в Сингапур паднаха с до 8,6 процента до $94,32, увеличавайки загубите след влизането в мечи пазар миналата седмица. Акциите на миньорските компании също започнаха да спадат, след като пазарите се концентрираха върху ефектите от обезценката на юана.

Една от причините за ръста на цената бяха проблемите на бразилската Vale SA. След разрушителния взрив на язовирна стена, компанията се възстановява и възстановява капацитета си. В същото време се очаква нов спад на търсенето страна на Китай.

Търговската война между САЩ и Китай намали апетита на инвеститорите за сурови материали. Данните показват за намалена активност в производството в някои ключови пазари.