Цената на златото се променя слабо с посока слабо надолу в четвъртък сутринта. Инвеститорите предпазливо очакват статистиката за инфлацията в САЩ, която може да повлияе върху паричната политиката на Федералния резерв.

Според данните от днешната търговия, към 10:15 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се понижи с $1,70, или 0,10%, до $1712,00 за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1709 долара за една тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Декемврийските фючърси на среброто паднаха с 0,83% до 21,15 долара за унция.

Търговците очакват с нетърпение публикуването по-късно в четвъртък на годишните данни за инфлацията в САЩ през октомври. Анализаторите очакват показателят да се забави до 8% през октомври от 8,2% месец по-рано. Така инфлацията може да отчете забавяне за четвърти пореден месец. В същото време тя остава доста над целевото ниво на Фед от 2%.

Данните може да повлияят на бъдещата политика на Федералната резервна система на САЩ. Регулаторът повиши ставката шест пъти подред от началото на годината, за да се бори с инфлацията. В същото време на предишните четири заседания стъпката за повишаване на лихвата беше 75 базисни пункта.

Пазарите очакват по-нататъшно затягане на паричната политика на Фед, но допускат забавяне на темповете на повишаване на лихвите. Според CME Group 57% от експертите очакват повишение с 50 базисни пункта през декември, а 43% очакват вдигане с още 75 базисни пункта.

Златото, като правило, реагира на сигналите от Фед, тъй като това се отразява върху долара, към който стойността на благородния метал е чувствителна. Традиционно повишаването на лихвените проценти подкрепя долара, което прави златото по-малко достъпно за закупуване в друга валута. В същото време очакванията за забавяне на повишаването на лихвения процент от Фед може да сдържат укрепването на долара, което ще бъде положително за цената на златото.