Цената на златото спада в сряда сутринта на фона на засилващия се силен долар, доходността на американските държавни облигации продължава да расте стабилно.

Според данните от днешната търговия, към 8,30 часа българско време юнските фючърси за златото поевтиняват на борсата Comex в Ню Йорк с 0,3%, или с 5,65 долара - до 1830,45 долара за тройунция.

Цената на сребърните фючърси за юли в същото време спада с 0,61% до 27,51 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) в сряда нарасна с 0,24%, до 90,35 пункта.

Цената на златото спада в днес сутринта се понижава и под влиянието на покачващата се доходност на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ до 1.625% от предходното затваряне от 1.624%. Това,заедно със силния долар, допринася за намаляване на търсенето на благородния метал.

"Постоянният растеж на доходността на 10-годишните облигации. И изострящите се рисковете от по-рано от очакваното намаляване на паричните инжекции в икономиката, са потенциални катализатори за натиск върху цената на златото", анализатори каза на Wall Street Journal.

Търговците също са притеснени от инфлацията и очакват данни за потребителските цени в страната, които ще бъдат публикувани в сряда.