Златото в четвъртък сутринта се обезценява на фона на растящия долар, сочат данните от днешната търговия.

Цените на скъпоценния метал продължиха да падат за трета поредна търговска сесия. В четвъртък натискът върху котировките се оказва от укрепването на американската валута, която се върна към растеж след няколкодневен спад. А когато доларът се покачва, златото става по-скъпо за притежателите на друга чуждестранна валута.

Декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк в четвъртък сутринта поевтиняват с 0,39%, или със 7,35 долара, до 1 866,55 долара за тройунция.

Аналогичните контракти за среброто се понижиха с 0,75% до 24.27 долара за унция.

В същото време спадът в цените на благородните метали се задържа от статистиката за нарастващата пандемия от новия коронавирус. Според университета Джон Хопкинс, през последните 24 часа само в Съединените щати са били открити над 161 хиляди случая на коронавирусна инфекция, а 1 707 души са починали от нея. По-рано в страната беше счупен нов антирекорд за ежедневен растеж - броят на заразените хора беше повече от 180 хиляди души. На този фон се въвеждат нови ограничения в отделните държави. Положението остава тежко и в Европа.

Валутният стратег на DailyFx Иля Спивак, чието мнение е цитирано от Ройтерс, отбелязва, че на фона на високата заболеваемост в САЩ инвеститорите отново ще се съсредоточат върху пакета за подкрепа за икономиката на страната по време на пандемията, което може да допринесе за покачването на цените на златото. В същото време експертът също така отбелязва, че цената на златото в перспектива може да падне и до 1750 долара за унция.