Цената на златото намалява в сряда сутринта благодарение на силния долар, показват данните от днешната търговия.

Стойността на декемврийските фючърси за златото на фондовата борса Comex в Ню Йорк намалява с 0,49%, или с 8,75 долара, до 1752,15 долара за тройунция.

Цената на декемврийските фючърси за сребро се понижава с 0,88% до 22,41 долара за тройунция.

Отрицателна динамика се наблюдава на пазара на злато в сряда сутринта, което се улеснява от растежа на долара, по-специално спрямо еврото и йената. А индексът на американската валута (курсът на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) днес се увеличава с 0,11%, до 94,08 пункта.

Укрепването на долара, с който се измерва цената на борсовите стоки, включително златото, ги прави по-малко достъпни за инвеститорите, притежаващи други валути.

Освен това този процес може допълнително да бъде повлиян от данните за пазара на труда в САЩ, които ще бъдат публикувани в петък. Анализаторите смятат, че безработицата в страната е спаднала до 5,1% през септември от 5,2% месец по -рано. Ще бъде представена и статистика за разкритите нови работни места.

Благородният метал вероятно ще се търгува в тесен диапазон от 1750 до 1785 долара преди публикуването на данните, според анализатори на OANDA, цитирани от The Wall Street Journal.

"Нищо няма да помогне на златото, ако броят на работните места извън американския селскостопански сектор е стабилен в петък", добавят експертите.