Цената на златото в сряда сутринта с понижава. Инвеститорите са съсредоточени върху предстоящите коментари на ръководителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл относно плановете за монетарната политика.

Данните от днешната търговията показват, че към 9:45 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк е намалена с 7,40 долара, или 0,40%, до 1827,20 долара за тройунция. На спот пазара благородният метал се търгува със $7,06 по-малко - по 1825,50 долара за унция, информира Reuters.

Юлските сребърни фючърси също поевтиняват - с 1,79% до $21,385 за унция.

Пазарът на благородни метали е негативен в сряда сутринта, тъй като инвеститорите очакват коментари за бъдещия курс на паричната политика на Федералния резерв на САЩ от неговия ръководител Джером Пауъл.

Шефът на американската централна банка Джером Пауъл ще изнесе реч пред Конгреса днес. Търговци и инвеститори ще търсят повече улики за това дали се очаква ново увеличение на лихвите със 75 базисни пункта на срещата на Фед през юли, пише Reuter на базата на интервюирани анализатори.

Ако има намеци за по-нататъшно рязко нарастване на базовия лихвения процент, цената на златото може да засили спада си, тъй като динамиката йу е обратно пропорционална на обменния курс на националната валута, който се повишава с повишаване на лихвите.