Цената на златото в четвъртък сутринта слабо намалява поради очакванията за затягане на паричната политика от Федералния резерв на САЩ. Това показват данните за днешната търговията и коментарите на анализаторите.

Юнските фючърси за скъпоценния метала на борсата Comex в Ню Йорк се търгуват по-евтино от края на вчерашната сесия с $1,7, или 0,09%, до $1954,1 за тройунция.

В същото време майските фючърси за сребро поевтиняват с 0,38% до $25,177 за унция.

Пазарът на благородни метали показва отрицателна динамика в четвъртък сутринта, тъй като инвеститорите продължават да преценяват евентуално ново увеличение на базовия лихвен процент на Федералния резерв.

Според анализатора на DailyFX.com Ричард Сноу, цитиран от The Wall Street Journal, очакванията за ястребова позиция от Фед продължават да оказват натиск върху цените на златото.

Затягането на паричната политика ще предизвика повишаване на лихвените проценти на финансовия пазар на САЩ и ще намали търсенето на злато, макар и само поради увеличаване на доходността на държавния дълг на САЩ като алтернативна посока за "сигурни" инвестиции. Така доходността на десетгодишните американски облигации вече нараства до 2,877% от последното ниво на затваряне от 2,836%.