Цената на златото и в петък сутринта леко спада, след като благородният метал загуби 2% от стойността си ден преди това в очакването на силна икономическа статистика от САЩ.

Данните от търговията днес сутринта показват поевтиняване на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк с 0,1% или с 1,95 долара до 1 871,35 долара за тройунция.

Цената на юлските сребърните фючърси в същото време спадна с 0,11% до 27,44 долара за унция.

Ден по-рано силните статистически данни за пазара на труда в САЩ подкрепиха долара, което оказа негативно влияние върху котировките на златото. Броят на работните места в частни американски компании през май се е увеличил с 978 хиляди вместо с очакваните 650 хиляди. А броят на първоначалните заявления за обезщетения за безработица в страната през последната седмица е спаднал повече от прогнозите - до 385 хиляди.

В резултат доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) се повиши с 0,6% в четвъртък, а като се вземе предвид ръстът от петък с почти 0,1%, показателят консолидирани над 90,5 точки.

Важно събитие за инвеститорите е основната характеристика за пазара на труда в САЩ - показателят за безработицата. Експертите очакват безработицата да спадне до 5,9% през май от 6,1% през април.