Технологичният гигант Apple актуализира насоките си за разработчици, забранявайки категорично използването на неговите устройства за "копаене" на криптовалути като Bitcoin.

Новите правила ограничават приложенията, които източват батерията, генерират прекомерна топлина или ненужно оказват натиск върху възможностите на устройството - всичко това се случва при "копаенето" на Bitcoin.

"Приложенията, включително и рекламите на трети страни, показвани в тях, не могат да изпълняват несвързани фонови процеси като копаенето на криптовалути", пише Apple на своя уебсайт.

Малко вероятно е някой да успее да копае Bitcoin, използвайки само iPhone или iPad, заради количеството енергия и изчислителна мощност, които са необходими.

Но ходът на Apple би могъл превантивно да спре бъдещите, по-малко енергоемки цифрови валути да бъдат добивани на тези устройства или да спре обединяването на множество устройства, за да го правят.

Компанията от Купертно съветва клиентите си да използват приложения, които харчат твърде много енергия и не натоварват излишно устройствата й.

Apple отправи първите си насоки, свързани с криптовалутите, през 2014 г. Тя свали от онлайн магазина си Coinbase и други приложения за виртуални валути заради "нерешен проблем".

Копаенето на криптовалути е математически процес, извършван от високопроизводителни компютри. За да се търгува Bitcoin, транзакциите трябва да бъдат проверени чрез сложни математически уравнения, след това и добавени към т.нар. "разпределена книга". В замяна на решаване на уравненията "копачите" получават Bitcoin.

Този процес използва 1400 вата енергия на компютър - същото количество, нужно за работа на сешоар, според компанията Bitcoin Mining Coinmint.

Много приложения в магазина на Apple твърдят, че позволяват на потребителите да използват мощни устройства, включително Crypto Minin и Crypocurrency Cloud Mining. Последнoтo твърди, че позволява на потребителите да "печелят пари и криптовалути" без големи инвестиции или сблъсък с прякото участие на хардуер или софтуер".