Електрониката, точно както и хората, не обича да прегрява. В горещите летни дни конкретно при батериите прекалено високите температури могат сериозно да навредят, тъй като те ускоряват случващите се в тях химически реакции.

Това от своя страна може да доведе до проблеми с поддържането на висок заряд за по-дълго време. Казано по друг начин изразходването на заряда става по-бързо.

Рисковете от топлината обаче не са свързани само с батериите, но и с дисплеите на мобилните устройства. Ултра-тънките слоеве, от които са изградени те, могат да бъдат засегнати. По-конкретно веществата, които се използват за слепването им, могат да се стопят при екстремно високи температури, обясняват от сайта Gizmodo.

Горещините могат дори да накарат смартфона или лаптопа ви да се изключат сами, за да опитат да се охладят по този начин.

Всичко, което "точи" от батерията на смартфона ви. И как да го спрете

Всичко, което "точи" от батерията на смартфона ви. И как да го спрете

Няколко полезни съвета

Как обаче можете да ги предпазите?

На първо място трябва да се обърне внимание на инструкциите за даденото устройство. Там са посочени температурите, в които е безопасно телефонът или компютърът да работят.

От Apple, например, съветват техните MacBook Pro да се ползват в рамките на 10 и 35 градуса по Целзий, а могат да бъдат съхранявани на между минус 25 и плюс 45 градуса.

iPhone X от своя страна трябва да се ползва в границите на 0 до 35 градуса или да бъде съхраняван на между минус 20 и плюс 45 градуса.

Кои са най-безопасните за здравето смартфони?

Кои са най-безопасните за здравето смартфони?

Или иначе казано тези, които излъчват най-малко радиация

Samsung посочват, че техните устройства работят нормално в същия диапазон.

Друго важно нещо е електронните устройства да не бъдат излагани на пряка слънчева светлина, което означава, че те не трябва да бъдат оставяни за дълго време до прозореца в помещение или пък в автомобила. Вместо това те могат да бъдат оставени в чанта или да бъдат покрити с нещо.

Най-добрият начин за предпазване, разбира се, е електрониката да бъде изключвана в моментите, в които не е нужна.

5-те най-важни неща, които трябва да направите щом си купите нов смартфон

5-те най-важни неща, които трябва да направите щом си купите нов смартфон

Не ги пропускайте