Демократична република Конго - най-големият износител на кобалт, взе решение да увеличи трикратно плащанията за добив на минерала.

Според издадения декрет кобалтът заедно с колтанът и германият, които се използват в производството на смартфони, са "стратегически" минерални ресурси и е необходимо повишаване на изискваните плащания от страна на компаниите от минната индустрия с дейност в страната.

При това въпреки предупреждението на дружествата, че това ще доведе до спад на инвестициите, пише сайтът Quartz.

Повишението идва в резултат на нарасналото търсене на кобалт като един от основните компоненти за производството на литиево-йонни батерии, които се използват освен при мобилните телефони и при електрическите автомобили.

Заради новите изисквания в Конго лидерите на пазара на мобилни телефони Samsung и Apple вече са предприели мерки, за да подсигурят доставки на кобалт в дългосрочен план от африканската страна, която осигурява около 60% от предлагания в глобален мащаб обем.

Доминантното положение на държавата на пазара се оказва особено положително за властта там, която събира плащанията за добив от дружествата в минната индустрия. През последните години приходите растат бързо в резултат на значително поскъпване заради по-голямото търсене.

Въпреки това разследвания показват, че добивът е свързан с големи корупционни схеми, в които е замесена държавната компания Gecamines. Според тях по-голямата част от приходите й отиват в частни ръце, а едва 6% от тях влизат в държавния бюджет.