През 2024 г. ще видим повишаване на доходността по депозитите, но и плавен ръст на лихвите по ипотечните кредити. Това прогнозира в студиото на Money.bg Георги Георгиев, директор на дирекция "Продажби и координация на клоновата мрежа" в "Инвестбанк".

"В никакъв случай не става въпрос за шоково увеличение, но все пак през 2024 г. се очаква лек ръст от между 0,3% и 0,5% на лихвите по ипотечните кредити", обясни експертът, който ще участва на дискусията "Кредити и имоти" на форума Money.bg Лични Финанси.

Той изчисли, че при кредит за 200 000 лева, месечният разход за гражданите би се вдигнал със 100 лева.

Експерт: Чудесен момент е за инвестиция в имот... ако сте си написали домашното

Експерт: Чудесен момент е за инвестиция в имот... ако сте си написали домашното

Пазарът на недвижимости не е надценен, категоричен е Мирослав Владимиров от "ЕРА България"

Според Георгиев цените на имотите е възможно да продължат пътя си нагоре, "но този ръст не може да се очаква да бъде едновременно на всички локации, а само там, където има ново строителство, завършен имот с разрешение за ползване - където търсенето е голямо".

"Друг е въпросът, че цените на материалите и на труда биха могли да доведат до леко покачване на себестойността на недвижимия имот, но строителите не биха увеличили цените в степен, която да е непосилна за купувачите", подчерта той.

За година в София покупките на имоти на абсолютна стойност над €600 000 растат с 50%

За година в София покупките на имоти на абсолютна стойност над €600 000 растат с 50%

Интересът към новото строителство е актуална тенденция и на пазара на висок клас жилищни имоти

Една от причините за ръста на лихвите по ипотеките са по-високите лихви по депозитите - доходността от тях дълго време беше минимална или отрицателна, но по думите му сега тя "започва да расте": "Наблюдава се тренд депозитите със срочност 12, 18 или 24 месеца да имат по-висока доходност, така че, ако има достатъчно свободни средства, гражданите могат да инвестират в средносрочен период и биха получили добра доходност чрез лихвените плащания".

Не всички купуват жилища с цел да живеят в тях - за някои това е инвестиция или възможност за допълнителен доход от наем. В София различните локации имат различна възвръщаемост, като в южните и източните райони гражданите биха могли чрез наем да облекчат плащането на кредита, но, ако изключим центъра, в останалата част от регионите наемът трудно би могъл да компенсира плащанията по кредита, заяви Георгиев.

По думите му на наема трябва да се гледа по-скоро като на "един допълващ доход".

Георги Георгиев ще се включи в дискусията "Кредити и имоти" по време на форума Money.bg Лични Финанси. Той започва на 10 април от 9:30 часа в хотел Hyatt Regency Sofia. Регистрирайте се за участие ТУК!