Американският M16 и руският AK-47 са две от най-емблематичните автоматични пушки в света. Тези оръжия стоят едно срещу друго от десетилетия. Кое е по-добро?

Този тип леко стрелково оръжие е по същество хибрид между картечен пистолет и пушка. Автоматичните карабини са използвани за първи път в големи количества по време на Втората световна война. Преди това картечният пистолет е трябвало да се справи със същите задачи.

Снимка 627004

Руският Автомат Калашников - AK-47 е разработен през 1947 г. и за първи път е използвана от съветските войски през 1949 гдина. От въвеждането си в експлоатация той се превърна в стандартно оръжие на съветската армия. Това оръжие беше толкова успешно, че замени всички други огнестрелни оръжия, с изключение на пистолети, картечници и снайперски винтовки.

По време на войната във Виетнам американците са изправени пред факта, че тяхната бойна пушка M14 не може да се конкурира при равни условия с AK-47. Имало е нужда от спешна смяна. Впоследствие, в началото на 60-те години, новата щурмова пушка AR-15, проектирана от Юджийн Стоунър, е приета на въоръжение. Тя е обозначена като M16 и се превръща в стандартното пехотинско стрелково оръжие в американската армия.

АК-47 е типичен продукт на съветската концепция за тотална война. Автоматът на Калашников е прост в дизайна и технологията на производство. AK-47 е сравнително евтин за производство в големи количества и може лесно да се произвежда масово, той е лесен за употреба и поддръжка.

Простотата и надеждността на това оръжие се превърнаха в ключ към успеха - AK-47 е чудесен за лошо обучени или дори необучени новобранци. Но като цяло американското автоматична карабна М16 е по-модерно и усъвършенствано оръжие. Има по-добри характеристики от AK-47, но работи най-добре в ръцете на добре обучен войник.

Снимка 344828

Източник: Kalashnikov USA

Конструкция и производство

AK-47 има традиционен дизайн и използва евтини материали, стомана и дърво. Устройството е произведена по налична технология за обработка, която се извършва на части не изисква специална точност. По времето на въвеждането си, пушката M16 беше много по- технологично напреднало и по-модерно оръжие. Американската армия се нуждаеше от леки оръжия. Това принуди дизайнера на M16 да промени радикално дизайна. Автоматичната щурмова пушка е изработена от леки материали, вместо стомана е използван алуминий, а вместо дърво - фибростъкло.

По горния критерий AK-47 има очевидно предимство в простотата на дизайна и ниската цена за производство.

Далекобойност

AK-47 използва 7,62 mm боеприпаси. Максималният му ефективен обсег е 300 - 400 метра.

Куршумът 5,56 mm за M16 тежи наполовина по-малко от куршума за AK-47. В резултат на това M16 има по-голям обхват и по-голяма точност. Ефективният обсег на M16 е 400-500 метра.

В това отношение M16 има решаващо предимство в обхвата.

Снимка 535216

Източник: iStock

Точност

M16 е много по-точно оръжие от AK-47. Това оръжие има по-малък откат. M16 е много по-лесен за управление по време на автоматичен огън. Откатът на M16 не движи оръжието много поради конструкцията му: оста на цевта е на една линия с приклада. Тази функция допълнително намалява повдигането на дулото при стрелба.

Вътрешните механизми на AK-47 се състоят от масивни части, което значително допринася за лошия баланс на оръжието. В допълнение, AK-47 има традиционно разположение на запасите. Всички тези функции заедно карат цевта да се обръща след всеки изстрел. Това прави AK-47 много неточен, когато се стреля напълно автоматично.

Предимството на M16 е, че е много по-точен както в полуавтоматичен, така и в напълно автоматичен режим.

Проникваща способност

AK-47 използва 7,62 мм патрон с по-о-тежък куршум. Куршумът е по-бавен и по-малко точен. Но тя има добри характеристики по отношение на силата и дълбочината на проникването.

M16 използва по-лек 5,56 мм патрон. Има по-тънък куршум, който лети по-бързо, но е и по-слабо бронебоен.

Затова AK-47 превъзхожда M16 по отношение на проникващата способност.

Лекота на използване

Щурмовата пушка AK-47 беше идеална за необучени новобранци. Управлението му е просто и с това оръжие се работи доста лесно. Дори децата могат лесно да използват това оръжие.

M16 също е лесно за използване оръжие. От военния персонал обаче се изисква да работят правилно и да поддържат тези оръжия.

Предимството за по-лесно използване е на AK-47.

Обслужване

Разглобяването на място е необходимо, ако оръжието засече или е твърде мръсно за използване. AK-47 може да бъде разглобен за полево почистване за секунди без използването на инструменти. M16 е много по-усъвършенствано оръжие. Състои се от по-малки части. M16 е по-податлив на блокиране.

Тук предимството на АК-47 е, че се поддържа много по-лесно.

Тегло

Тъй като американската армия се нуждаеше от по-леко оръжие, по-малкото тегло на M16 беше движещата сила зад целия дизайн. Конструкцията на M16 използва леки материали. Използва и по-леки патрони. В резултат на това M16 тежи около 30% по-малко от AK-47. Американската автоматична пушка е по-удобна за носене и стрелецът може да носи повече амуниции.

Тук предимството на М16 е, че е по-леко оръжие.

Здравина

AK-47 е надеждно оръжие с надежден дизайн. Той може да издържи на тежки ударни натоварвания до използване в ръкопашен бой. Прикладът от фибростъкло M16 не е толкова издръжлив като дървения приклад AK-47. Но ниското общо тегло на оръжието беше необходим компромис в това отношение по онова време.

AK-47 е по-издръжливото оръжие.

Снимка 376135

Източник: EPA/БГНЕС

Надеждност

Засичане на оръжие е едно от най-страшните неща, които могат да се случат в битка. AK-47 се утвърди като много надеждно оръжие. Има сравнително проста операционна система с голямо разстояние между движещите се части. Това се отразява негативно на точността, но механизмът не е толкова податлив на засядане. AK-47 може да стреля, независимо колко е задръстен или замърсен с кал. AK-47 има процент на повреда 1 на 1000 патрона.

M16 има по-сложен дизайн и това оръжие е по-податливо на засичане. В джунглите на Виетнам това оръжие имаше редица проблеми. Оказа се, че първите пушки M16 са били предадени на войските без комплекти за почистване и инструкции за грижа за тази пушка. Оръжието е използвало и боеприпаси с различна прахова смес, за която не е предназначено. Много от проблемите по-късно бяха коригирани и проблемите с надеждността бяха значително намалени. M16 има процент на отказ от 2 на 1000 изстрела.

В това отношение AK-47 е по-надеждно оръжие.

Ергономичност

При разработването на AK-47 изглежда, че малко внимание е обърнато на това "дребно" нещо. Оръжията са зле балансирани. При AK-47 смяната на пълнителя отнема повече време, отколкото при M16.

M16 е проектиран с мисъл за ергономията. Всички контроли са добре проектирани, удобно разположени и лесни за използване. Има и вградена дръжка за носене. M16 се смята за едно от най-ергономичните оръжия в света.

Затова М16 е по-добър като ергономичност.

Производство

От появата на AK-47 са произведени милиони копия от този модел. Съветският съюз изпрати гигантски пратки от тези оръжия на своите съюзници и приятелски държави. Също така по света бяха построени редица фабрики за производство на AK-47, негови копия или клонинги. Така автоматът Калашников се разпространи по целия свят.

Щурмовата пушка стана толкова популярна, че дори има някакво културно въздействие - Мозамбик използва изображението на това оръжие на своето знаме. AK-47 и неговите модели, базирани на него, в момента се използват от въоръжените сили на около 100 страни по света. Не е известно точно колко от тези оръжия са в обръщение, но този брой може да е по-близо до 75 милиона единици. M16 беше по-популярен сред страните, където Съветският съюз имаше по-малко влияние.

Съединените щати също доставиха M16 на своите съюзници в големи количества. Произведени са около 8 милиона от тези щурмови пушки. Тези оръжия също са широко клонирани и копирани. M16 и неговите производни се използват в над 70 страни. M16 е и най-широко използваното 5,56 мм огнестрелно оръжие.

Обобщавайки, става очевидно, че и двата модела имат своите силни и слаби страни. И двете продължават да демонстрират своята ефективност. И двете системи за стрелба остават търсени и до днес. M16 има техническо превъзходство в три ключови области: обхват, точност и тегло. AK-47 има предимствата на прост и лесен за употреба дизайн, както и невероятна надеждност.

Източник: dzen.ru