Научно-технологичният парк на Нови Сад успешно тества нова иновация, която прави крачка напред в свързването на технологиите и гастрономията. Става дума за т. нар. "отпечатване" на шоколад с помощта на технологията за 3D принтиране, пише eKapija.
В бизнес парка е реализиран проект, който ще позволи създаването на уникални шоколадови произведения на изкуството, благодарение на екип, който създава нови патенти. За разработката на тази иновация е използвано най-новото и иновативно възможно оборудване - 3D принтер, оборудван с разширение за 3D принтиране с шоколад - WiiBoox Lucky Bot, изработка на нова стартъп компания.
Въпросната технология ще позволи създаването на персонализирани шоколадови творения, каквито досега не са били възможни никъде по света. Проектът е тестван със световния лидер в производството на висококачествени шоколадови и какаови продукти Barry Callebaut.
От техния шоколад са създадени интересни форми, а техните експерти оказват подкрепа, което придава допълнителна значимост на това иновативно начинание, коментират от Нови Сад.
Екипът от експерти, които превръщат шоколадовия 3D принтер в реалност, се състои от ръководителя на сектора за развитие на STP Нови Сад Владимир Тодорович, професора във Факултета по технически науки Деян Моврин и талантливия студент по мехатроника Младен Милич, гласи официалното съобщение на представителите на технологичния парк.
Тази есен STP Нови Сад планира редица събития и семинари, в които посетителите ще имат възможност да се запознаят с новата завладяваща технология и да се насладят на уникални шоколадови творения.
projekt
на 05.07.2024 в 13:45:43 #1браво на сърбите. само глупаците дето не са излизали от България може да говорят колко били зле в Сърбия. ние родни "тех парк" го обърнахме на агенция за недвижими имоти. вместо да се ползва за развитие, наука иновации той се ползва за едни големи държавни заплати и уреждане на "наши и ваши"