С изключително голям пробив в сферата на съхранението на енергия се похвали шведската компания Northvolt. Тя представи евтина и щадяща околната среда натриево-йонна батерия, която има плътност от 160 ватчаса на килограм.

Тя е по-безопасна, достъпна и екологична от решенията, съдържащи никел, манган, кобалт или железен фосфат, тъй като съдържа масови минерали като желязо и натрий. Базира се на твърд въглероден анод и като от материал, наречен Prussian White - не се използват литий, никел, кобалт или графит.

Northvolt инвестира $5,2 милиарда във фабрика за батерии в най-голямата канадска провинция

Европейска компания инвестира $5,2 милиарда във фабрика за батерии в най-голямата канадска провинция

Строителството на фабриката Northvolt Six до Монреал ще започне тази година

Според Northvolt батериите им запазват високите си характеристики в голям температурен диапазон, като това ги прави особено подходящи за съхранение на енергия даже на места с предизвикателен климат като Близкия Изток и Африка. Освен това, производството може да става с местни материали и така не се налага използването на комплексни вериги на доставка, характерно за конкурентните разработки.

Следващите генерации натриево-йонни батерии ще имат по-висока плътност - сега тя е наполовина на тази при акумулаторите на Tesla, например. След това надграждане ще ги видим и в електромобили, посочват от компанията.

Northvolt инвестира €165 милиона в завод за батерии в Полша

Страната от Централна Европа, която ще стане хъб за производството на литиево-йонни батерии

Компании от Европа и Азия влагат стотици милиони в такива фабрики в европейската членка

Northvolt имат големи амбиции с голямо покритие. Ключовите им клиенти включват BMW, Scania, VW и ред други, като поръчките са за 55 млрд. долара. Те се изпълняват от общо 5000 служители в няколко държави.