Когато сте в офиса и искате да проведете личен разговор по телефона, предпочитате да излезете от стаята, където са колегите ви? След време обаче това няма да е достатъчно, за да не бъде нарушавано личното ви пространство и за да не ви слуша шефът ви. Поне, ако живеете в Русия.

Московска компания за сигурност е разработила технология, която позволява на компаниите да проследяват обажданията на мобилните телефони на техните служители.

От фирмата InfoWatch посочват, че продуктът е легален в Русия и вече го продават и на други пазари. Основни техни клиенти са банки, държавни институции и други, в чийто интерес е да предотвратят изтичането на поверителна информация.

“Тези технологии се използват от специалните служби и армиите в редица страни”, обяснява главният изпълнителен директор на InfoWatch Наталия Касперски, цитирана от Bloomberg.

“Нашият пробив е в това да предлагаме системата за осигуряването на корпоративна сигурност”, допълва тя.

Продуктът е в помощ на производителите за ограничаването на т.нар. индустриален шпионаж. В същото време обаче той може да предизвика нови дебати по отношение на неприкосновеността на личната информация.

По думите на експертът Петр Городетски от анализаторската фирма Garner производителят на софтуера и неговите клиенти рискуват да бъдат съдени от служителите си и от властите в някои държави.

“Тази технология може да се превърне в хит за всички компании, които се опитват за защитят своите търговски тайни”, посочва специалистът.

“Тя обаче няма да успее да навлезе на пазари, където подобни действия биха предизвикали завеждането на съдебни искове”, казва още той.

В своя защита от InfoWatch посочват, че функционирането на системата не нарушава личното пространство. От компанията обясняват, че разговорите се проследяват само от компютри, които следят за отделни ключови думи. Технологията сигнализира за проблем само ако има причина за безпокойство.

Със системата вече работят австрийският кредитор Reiffeisen Bank International, както и руският петролен гигант “Газпром”. Приходите на InfoWatch се изчисляват на 1,1 милиарда рубли или 17 милиона долара годишно.