Истински "биткойн град" предстои да отвори врати в словенската столица Любляна. Той ще бъде разположен на над 250 000 квадратни метра, като там ще бъдат разположени повече от 450 магазина, в които ще може да се пазарува с криптовалути.

Покупките с дигитални пари в този център ще се извършват чрез платформата Eligma и системата за разплащания EliPay, съобщава сайтът Emerging Europe.

Той ще бъде разположен на мястото на старият център в Любляна, където от 1950 година са били разположени различни търговски компании. Той е бил управляван от компанията Blagovno Trgovinski Center (BTC).

Днес там ще се появят различни магазини, свързани с търговията на криптовалути. Освен тях обаче "градът" разполага още със 70 бара и ресторанти, 17 басейни, както и с 3D кино в най-високата сграда в Словения Crystal Palace.

Туристите, дошли в Любляна, няма да трябва да обменят парите си в местна валута, а вместо това ще могат да използват системата EliPay. Също така те ще могат да пазаруват с криптовалути.

"Ние се стараем да поставим Словения сред водещите страни в Европа и света в областта на блокчейн технологията", коментира министър-председателят на Словения Миро Черар.