Добавките, особено билковите добавки, обикновено се разглеждат като безопасен начин за укрепване на организма и сигурно оръжие срещу борба с болести и вируси.

Ново изследване, публикувано в списанието Hepatology, обаче обяснява, че не всички добавки са сигурни, а за потребителите не е особено ясно, че някои продукти могат да нанесат щети върху организма.

Хранителните примеси могат да съдържат комбинация от съставки като витамини, минерали, билки, аминокиселини и други по-малко известни вещества, продавани под формата на таблетки, капсули, течности или сашета, пише Business Insider.

Анаболните стероиди са друг вид добавка, използвана от бодибилдъри, а синтетичните вещества не са легални.

Изследователи наскоро разгледали над 100 проучвания за случаи на чернодробни увреждания, приписвани на хранителни и билкови добавки.

Експертите използвали база данни от индустриалната мрежа с лекарства, създадена от Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания в САЩ.

Прегледът установил, че 20 на сто от случаите са били причинени от растителни и хранителни добавки, което бележи двоен ръст за период от едно десетилетие.

Анаболните стероиди са причина за над една трета от случаите на заболявания на черния дроб, докато останалите се смята, че са свързани с други 116 различни съставки.

Сред тях като причини за вреда са посочени някои екстракти от зелен чай, както и смеси, предлагани под етикет "китайски билки", "корейските билки" или илачи, произведени на базата на индийската система за природна и холистична медицина "аювреда".

Увреждането на черния дроб от употребата на подобни съставки и витамини се дължи на прием в комбинация с други добавки за продължителен период от време. А с това рискът от увреждане на черния дроб се повишава, смятат експертите.