75% от легитимните уебсайтове имат слабости и са изложени на риска от кибератаки. Това показва изследване на производителя на антивирусен софтуер Symantec, цитирано от CNBC.

Само през 2015 г. броят на новите зловредни програми е нараснал с 36%, като администраторите на интернет страниците не са се справили с разкодирането на атаките.

Основната цел на хакерите са официалните сайтове на легитимни компании. Интересна констатация от доклада е, че с 85 на сто са нараснали компаниите, които избират да не докладват за информацията, която са загубили от действията на киберпрестъпниците.  

“Време е администраторите на интернет страниците да направят стъпка напред и да бъдат по-активни в съобщаването на атаките”, се посочва в документа.

Киберпрестъпността и последиците от нея имат все по-голямо значение за компаниите. Преди време от международната рейтингова агенция Moody's обявиха, че те се превръщат във все по-важен рисков фактор при кредитните анализи на частния бизнес и публични дейности.

Опасността от проникване в системата за сигурност варира при различните сектори и затова е трудно да се измери точно. Освен това, често кибератаките остават незабелязани, или не се оповестяват от засегнатите компании, потвърждават и от агенцията.