Apple представи нови версии на операционните си системи iOS и Mac. И една от вградените в тях възможност със сигурност не се е харесала на Марк Зукърбърг.

От години Facebook автоматично следи всички потребители в стотици хиляди страници - дори и да нямат регистрация в социалната мрежа. "Спираме това", заяви снощи директорът по програмното обезпечение Крег Федериги.

С новите версии на операционните системи, които ще бъдат достъпни за потребителите малко по-късно тази година, Apple ще забрани това следене и така вашата история ще остане тайна за Facebook. Ако все пак желаете да дадете данните си, ще имат такава възможност.

Новата функция ще допринесе още повече за напрежението между двете компании. Наскоро главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че бизнес моделът на Facebook е "нарушението на личното пространство".

"Всички сме виждатели тези бутони "харесвам", бутони за споделяне и полета за въвеждане на коментар. Оказва се, че те ви следят - без значение дали натискате върху тях", каза Федериги.

Експерти в областта на киберсигурността похвалиха хода. "Apple прави промени в ядрото на работата на браузъра - изненадващо силни промени, които ще позволят повече поверителност", казва Кевин Бюмонт пред BBC. "Твърде често промените, които компаниите правят, са малки, незначителни - не разтърсват пазара", допълва той, посочвайки, че в този случай това не е така.

Apple заяви още, че MacOS ще се бори и с техника, наречена "fingerprinting", чрез която рекламодателите се опитват да следят дори потребиелите, които са изтрили своите "бисквитки". Тя включва идентифициране на компютрите по използване на различни шрифтове, плъгини и други подобни. За да се бори с това, Apple ще дава на страните по-малко информация за компютъра.

Какво ново има още в iOS 12 вижте ТУК.

Акциите на Apple достигнаха нов исторически връх и доближиха компанията до 1 трилион долара

Акциите на Apple достигнаха нов исторически връх и доближиха компанията до 1 трилион долара

Скокът дойде след годишната конференция за разработчици