Всички потребители на Facebook ще имат достъп до технологията за разпознаване на лица на технологичния гигант, пише Reuters.

Все пак потребители ще имат възможност да спират функцията от настройките на своите акаунти, съобщиха от фирата миналата седмица, добавяйки, че функцията Tag Suggestions ще бъде спряна.

Досега функцията Tag Suggestions даваше възможност на потребителите да изберат дали социалната мрежа да ги предлага на своите клиенти да бъдат добавени в някоя снимка, или не.

Услугата за разпознаване на лица, която от декември 2017 година вече достъпна за някои потребители, има допълнителни приложения като това да изпраща известия до потребители, ако някой друг използва тяхната профилна снимка например.

Хората, които активират услугата за лицево разпознаване, също ще имат достъп до автоматичното тагване на снимки, на които са те.

Технологията за разпознаване на лица във Facebook е в центъра на съдебен спор от 2015 година, свързан с поверителността на личните данни на хората. Искът срещу технологичният гигант е на потребителите от щата Илинойс, които твърдят, че компанията е нарушила държавния Закон за поверителност на биометрични данни на милиони потребители без тяхното съгласие. Миналият месец пък федерален апелативен съд отхвърли опита на Facebook да се отмени колективния иск.

Винаги сме разкривали технологията за разпознаване на лица и хората могат да я включат или изключат по всяко време от акаунтите си, написаха от социалната мрежа миналия месец. Добавят още, че продължават да работят по услугата за разпознаване на лица и възможностите за нейния контрол с експерти по поверителност, учени, регулатори и потребители.