Facebook купува неизползвана корпоративна централа от търговеца на дребно REI, въпреки плановете на компанията да остави повече от служителите си да работят от вкъщи, пише CNN.

Миналия месец REI обяви, че е решил да продаде комплекса от 400 000 квадратни метра в кампуса в Bellevue, Вашингтон и че е планирал да се премести през това лято. Той обяви в понеделник, че е сключил сделка за продажба на имота за 390 милиона долара. Facebook купува сградите и по-голямата част от земята за 367,6 милиона долара.

Подобно на много технологични компании, Facebook остави много от служителите да работят от вкъщи през март поради Covid-19. Миналия месец компанията заяви, че удължава политиката за работа от вкъщи до юли следващата година. Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг заяви по-рано тази година, че може да остави половината от служителите на Facebook да работят постоянно от разстояние през следващите пет до 10 години.

Но освен това Facebook наема още персонал през тази година и добавя офис площи заедно с тях. "За да се справим с бързо нарастващата ни работна сила, ние продължаваме да инвестираме във физически офиси", се казва в изявление от Facebook. "През второто тримесечие на 2020 г. добавихме рекордните 4 200 нови служители и вече имаме над 52 000 служители. Докато Facebook предвижда 50% от служителите му да работят от вкъщи през следващите 5-10 години, офисите ни все още са жизненоважни за нашата култура и това ще помогне да се приспособи очакваният растеж и да се отговори на нуждите на нашите служители, които предпочитат да работят от офис".

Въпреки проблемите с рекламодателите, Facebook отчете ръст на печалбата

Въпреки проблемите с рекламодателите, Facebook отчете ръст на печалбата

През настоящото тримесечие обаче ръстът на постъпленията ще е потиснат, а активните потребители ще са в плато, очакват от компанията

Facebook вече имаше три други сгради в процес на разработка в същия бизнес район.

"Вътрешно проучване на служителите, което компанията проведе през май, показа, че приблизително 65% от тях са нетърпеливи да се върнат в офиса възможно най-скоро", заявиха от Facebook.

Но някои други технологични компании се придържат към плановете за офис площи, въпреки собствения си растеж. Преди две седмици Pinterest обяви, че е прекратил договора си за наем за приблизително 490 000 квадратни метра офис площи, които ще бъдат построени в близост до сегашното му седалище в Сан Франциско.

"Докато анализираме как ще се промени работното ни място в света след Covid, ние преосмисляме конкретно къде могат да бъдат базирани бъдещите служители", заяви финансовият директор на Pinterest Тод Моргенфелд в изявление, предоставено на CNN Business. "По-разпределената работна сила ще ни даде възможност да наемаме хора от по-широк кръг от опит и опит."

REI, която е специализирана в оборудване за къмпинг и други съоръжения и облекла, е кооперация, която е собственост на своите клиенти. Има 167 магазина в 39 държави. Въпреки че не отчита тримесечни резултати, повечето търговци на дребно отчитат рязък спад в продажбите по-рано тази година поради затваряне на магазини, свързани с пандемията Covid-19. REI също така пренасочи служителите си от централата към работа от вкъщи.

"Научихме, че по-разпределеният начин на работа, който преди сме смятали за несъстоятелен, вместо това ще отключи невероятен потенциал", заяви изпълнителният директор Ерик Артц през август. "Това ще окаже незабавно положително въздействие върху способността ни да привличаме и задържаме разнообразна и висококвалифицирана работна сила, тъй като продължаваме да се ориентираме и съобразяваме с въздействието на пандемията Covid-19".

REI планира новата централа в продължение на четири години и тя е била в процес на изграждане през последните две. "Продажбата представлява положителна възвръщаемост на инвестицията на кооперацията в имота," се казва в изявлението на REI.