123 мегавата, над 220 000 соларни панела, над 200 млн. инвестиция и сериозни клиенти за десетилетие напред - това представлява "Верила", най-голямата изградена до момента фотоволтаична централа в България. От днес тя е в експлоатация.

Контекст: ФЕЦ "Верила" е разположена на южния склон на Верила планина до с. Крайници край Дупница на терен от над 1300 дка. Местоположението й на 700-1000 м. надморска височина на неравен терен със стръмни склонове, което прави проекта един от най-предизвикателните в Европа, отбелязват от "Електрохолд".

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Инвеститор е проектната компания "Белозем солар парк 3", сред чиито собственици са и мажоритарните акционери в Еврохолд. Инвестицията е малко над 200 млн. лв., осигурена със собствени средства и финансиране от Банка ДСК и Varengold Bank.

Главен изпълнител на инсталацията е българо-германската SUNOTEC - един от лидерите в Европа в изграждането на фотоволтаични централи. Строежът започна през септември 2022 г.

Цифром и словом: Централата съдържа над 220 хил. соларни панела и повече от 4240 т стоманена конструкция. През дните с интензивно слънчево греене централата ще произвежда електричество, което може да захрани области като Кюстендил и Благоевград.

В САЩ: Над 50% от новите енергийни мощности ще са соларни

В САЩ: Над 50% от новите енергийни мощности ще са соларни

Батериите за съхранение на "зелена" енергия ще станат двойно повече, изпреварват новите тецове на газ

Инсталираната мощност на фотоволтаичния парк съставлява 7% от общия капацитет на изградените до момента мощности в този сегмент в страната.

Още нещо: Новата централа ще захранва телекома Yettel и компанията за телекомуникационни услуги CETIN със зелена енергия през следващите 10 години, като ще обезпечава съответно 80% и около 86% от общото потребление на двете компании.

На Запад строят соларни инсталации, на Изток се давят в смог от въглища

На Запад строят соларни инсталации, на Изток се давят в смог от въглища

В класацията за енергийния обрат България заема 92-ро място след страни като Йемен и Бангладеш. А цената на тока е нещо като „свещена крава“ за политиците

В прав текст: "Този проект е част от стратегията ни за развитие, която предвижда изграждане на вертикално интегриран бизнес модел, включващ производство, разпределение, доставка и продажба на зелена електроенергия. Ние вече мислим за следващите стъпки - разширяване на ВЕИ мощностите и прилагането на най-добрата форма на съхранение на произведената зелена енергия", заяви Кирил Бошов, председател на Управителния съвет на "Еврохолд" и председател на Надзорния съвет на "Електрохолд Продажби".

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, Hitachi Energy.