Спадане на цената на петрола звучеше като абсурдна прогноза в началото на годината за повечето специалисти, но именно това се случи на 20 април, когато цената на американския лек петрол се срина до -40 долара за барел, преди да затвори на -27. Оказва се, че подобен сценарий обаче е бил прогнозиран още през март от енергийният стратег на Goldman Sachs Джефри Кюри, посочиха от Zero Hedge.

"Всъщност, като се имат предвид разходите при спирането на работа на един кладенец, производителите може да са склонни да плащат на търговците да купят суровината им, което предполага, че тя може да спадне до негативна стойност в регионите, в които икономиката е затворена", пише Кюри в изявление от банката от 30 март.

В случая не само се оказва, че прогнозата му за американския лек петрол е напълно правилна, но и че от Goldman Sachs са я взели предвид и са заложили на такъв сценарий. Затова, когато той в действителност се случи, банката е увеличила печалбата си за годината с 1 млрд. долара, според Bloomberg.

Fitch: Петролната индустрия ще понесе загуби за почти $2 трилиона долара през 2020 г.

Fitch: Петролната индустрия ще понесе загуби за почти $2 трилиона долара през 2020 г.

Тя ще е най-пострадалият отрасъл в света, смятат от рейтинговата агенция

"Безпрецедентният хаос на петролните пазари изпрати суровия петрол под нулата, изправи корпоративните мениджъри пред сериозен риск и принуди търговските инвеститори да спрат залаганията", пишат от Zero Hedge. "Но той донесе и възможност за търговците на Wall Street да реализират значителни печалби. Това е изкупление за подразделението на банката, което преди само две години беше изправено пред закриване от новия ѝ главен изпълнителен директор Дейвид Соломон, който твърдеше, че те не правят достатъчно пари."