Китай започна изграждането на петрохимикален комплес с рафинерия на стойност почти 21 млрд. долара в провинция Шандун, предаде Ruters. Провинцията е сърцето на рафинерийната промишленост на страната.

Интересното е, че правителствената инициатива ще бъде финансирана с частни средства. Комплексът е част от вложения на стойност над 81 млрд. долара, които се започват почти едновременно в провинцията. Общият брой на индустриалните проекти е около 500, предаде Oilprice.

Yulong, както ще се нарича комплексът, беше одобрен от комунистическата партия по-рано тази година. Когато бъде завършен, той ще има капацитет д преработва по 400 хил. барела дневно, а заводът за етилен, който ще бъде част от него, ще произвежда 3 млн. тона годишно.

В разрез с всички: Турският суверенен фонд инвестира $10 милиарда в петрохимикали

В разрез с всички: Турският суверенен фонд инвестира $10 милиарда в петрохимикали

Освен тях, вероятно той ще вложи средства и в Turkish Airlines

Прогнозата е, че мегапроектът ще създаде допълнителен натиск върху малките местни рафинерии. Те започнаха да изпитват проблеми, след като други огромни проекти - Hengli Petrochemical и Zhejiang Petrochemical стартираха дейност през 2019 г.

Първите мощности на Yulong се очаква да заработят след пет години, като те могат да доведат до изстрелване на предлагането на петролни продукти. Рафинерията ще работи със суров петрол от Близкия изток - сортът Арабски естра лек от Саудитска Арабия и Кувейт, предаде Argus.