В началото на ноември месец стана ясно, че германският концерн Volkswagen търси подходящи локации в Източна Европа за изграждането на нов завод на Skoda. Тогава като потенциален избор бяха посочени Румъния и България, а по-късно сред тях беше добавена и трети възможен такъв - Турция.

Сега обаче местните власти в един от бързо развиващите се икономически центрове в Румъния са решени да привлекат вниманието на автомобилния производител.

Кметът на Яш Михай Чирица потвърди, че смята града за най-добрата локация за новата фабрика на германската група в Източна Европа. По неговите думи компанията трябва да избере именно северната ни съседка, за да стартира производството, пише местното издание Romania Insider.

VW и Skoda в спор за завода в Източна Европа

VW и Skoda в спор за завода в Източна Европа

Концернът планира фабрика в България или Румъния

Чирица допълва, че е изпратил официално писмо до ръководството на Volkswagen, в което се посочва с какви предимства се ползват инвеститорите в Яш и в Румъния.

По думите на кметът сред тях са по-ниските данъчни ставки за чуждестранните компании с производство в страната, както добрите технически училища, от които може да се намерят достатъчно квалифицирани служители.

В допълнение Чирица посочва, че в Яш вече има няколко фабрики на автомобилни компании, сред които Delphi, Lear Corporation и Continental.

България и Турция в надпревара за нов завод на Škoda

България и Турция в надпревара за нов завод на Škoda

Чешката марка ще строи нови фабрики, за да удовлетвори нарастващото търсене

Преди две седмици главният изпълнителен директор на групата Хърбърт Дайс потвърди, че германският гигант търси локация за новия завод, като по неговите думи той със сигурност ще се намира в Източна Европа.

Според плановете производството трябва да започне след 2022 година, а в базата да бъдат отворени между 4000 и 5000 работни места.