Volkswagen и Skoda спорят чий да е заводът, който германският автомобилен концерн ще отвори в Източна Европа, пише Automotive News Europe.

Синдикатите във VW са заявили пред мениджмънта, че искат новият завод да бъде собственост на германската марка и да бъде управляван от нея, превръщайки се в част от бизнеса ѝ с леки автомобили.

В същото време Skoda се подготвя новата фабрика да бъде управлявана от нея и самата тя води процеса по проучване на България и Румъния.

България и Турция в надпревара за нов завод на Škoda

България и Турция в надпревара за нов завод на Škoda

Чешката марка ще строи нови фабрики, за да удовлетвори нарастващото търсене

На 18 ноември главният изпълнителен директор на групата Хърбърт Дайс потвърди, че производителят търси локация за нов завод, който ще произвежда автомобили от няколко марки на концерна в Източна Европа. Производството в него ще трябва да започне след 2022.

Според публикации на германски медии и Bloomberg България и Румъния са държавите, които са разглеждани като вариант. Вестник Handelsblatt добавя и Турция като възможност.

Нуждата от нов завод се появява, тъй като VW ще започне да произвежда електрически автомобили в Емден и мести производството на Passat в завод на Skoda в Чехия, където вече се сглобява Superb.

VW готви компактен кросоувър на ток с цена около €18 000

VW готви компактен кросоувър на ток с цена около €18 000

Bloomberg също твърди, че концернът обмисля завод в България

Новият завод пък ще произвежда Skoda Karoq и Seat Ateca, а вероятно и други модели. Към момента те се произвеждат в завода в Чехия, където ще се премести сглобяването на Passat.

Очаква се новото съоръжение да разкрие между 4 000 и 5 000 работни места.

Ханс Дийтър Поеч, председател на надзорния съвет на VW, заяви, че все още не е взето решение кой от двата бранда ще управлява фабриката.