Сърбия е в пълна готовност да започне изграждането на своята част от газопровода "Турски поток", която ще осигури транзита на руски природен газ за Европа. "Всичко е готово за изграждането на газопровода", заяви генералният директор на държавния оператор Srbijagas Душан Баятович пред частната PRVA TV, цитиран от SeeNews.

Заявката за одобрение на проекта вече е подадена, а отговорът от енергийните власти се очаква през следващите 60 дни. Srbijagas не очаква да има проблеми с получаването на необходимите разрешителни за строеж.

Газовата инфраструктура ще бъде изградена от компанията Gastrans, която е изцяло притежавана от базираната в Швейцария South Stream Serbia ("Южен поток Сърбия"). Тя от своя страна е 51% собственост на руския газов гигант "Газпром", а останалите 49% притежава Srbijagas, по данни на "Газпром".

Лавров: "Турски поток" продължава към България, но при определени условия

Лавров: "Турски поток" продължава към България, но при определени условия

Русия иска железни гаранции от Европейската комисия

Около 15 декември България и Сърбия планират да започнат търг за обвързващи оферти за транзит на природен газ през бъдещата част на газопровода "Турски поток" на тяхна територия, каза Баятович.

Oчaĸвa ce внocният ĸaпaцитeт oт тypcĸaтa дo cpъбcĸaтa гpaницa пpeз Бългapия дa бъдe 15.8 млpд. ĸyб. м гoдишнo, ĸaтo тoй щe бъдe зaпaзeн зa 20 гoдини нaпpeд oт 2020 г. Изнocният щe бъдe 4 млpд. ĸyб. м, a дo янyapи 2021 г. тoй щe ce yвeличи дo 11 млpд. ĸyб. м.

По-рано тази година Gastrans обяви, че е получила необвързващи оферти за внос на 9.079 млрд. киловатчаса на ден в Сърбия за периода 2019-2039 г. Компанията получи необвързващи оферти за транзита на общо 5.258 киловатчаса на ден за природен газ за Унгария през 2019-2039 г. като част от пазарен тест през април за запазване на капацитет в газопровода, който ще свързва България и Унгария през територията на Сърбия.

Снимка 390740

Източник: "Комерсант"

"Газпром" планира да разклонение на "Турски поток" пpeз Бългapия, Cъpбия, Унгapия и Cлoвaĸия, като доставките за Бългapия и Cъpбия трябва да започнат от 2020 г., тези до Унгapия пpeз 2021 г., а гoдинa пo-ĸъcнo да достигнат и до Словакия, съобщи миналата седмица руският вестник "Koмepcaнт", цитиpaйĸи мaтepиaли oт гaзoвитe oпepaтopи на държавите.

България очаква да получи официално писмо от "Газпром" за плана на руската компания за изграждането на разклонение на газопровода "Турски поток" през българска територия, заяви миналата седмица българският енергиен министър Теменужка Петкова.

"Комерсант": "Турски поток" влиза в България през 2020 година

"Комерсант": "Турски поток" влиза в България през 2020 година

Ще следва маршрута на замразения "Южен поток"

Баятович отбеляза, че проектът в момента се разглежда от Европейския енергиен съюз и подчерта разликите между газопровода "Турски поток" и отменения "Южен поток".

"Южен поток" беше изпълнен по международни конвенции, докато всичко, което се случва сега, се осъществява по сръбския закон за енергетиката, който следва правилата на Третия енергиен пакет (на ЕС)", обясни Баятович, цитиран от Sputnik News.

По-рано сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви, че страната "разчита на Турски поток", защото проектът ще осигури постоянно снабдяване с газ и ще позволи на Сърбия да стане транзитна държава за логистиката на газа.