Най-голямата високотехнологична тестова лаборатория и механизация на американския лидер в производството на сензори и системи за електрическа защита и контрол Sensata Technologies  отвори врати в София.

Компанията е един от големите инвеститори у нас, като за изграждането на проекта са били вложени над 3 милиона долара. Наетите нови служители, които ще работят в подразделението, са общо 100 души.

"Това беше една стъпка от дълго пътуване. Днес служителите ни в страната са 3000 души, а инвестициите ни са над 50 милиона долара", коментира по време на официалното откриване на лабораторията вицепрезидентът на Sensata Technologies за Европа Пол Чаула.

В лабораторията ще се провеждат тестове на автомобилни сензори и сензори за налягане. Компанията е един от водещите доставчици на такива компоненти за производството на коли, като между 10 и 30 от сензорите в автомобилите са от нейния бранд.

Тестовата лаборатория е разположена на 4000 квадратни метра или се равнява на големината на 20 тенис корта, като тя е построена за шест месеца. Проектът е бил напълно завършен през септември миналата година.

"Тестовете, които се провеждат в нашата нова тестова лаборатория, пресъздават някои от най-суровите условия, в които могат да попаднат продуктите ни в един автомобил, включително екстремни температури и влияния на околната среда", обяснява работата на подразделението Чаула.

Освен в автомобилната индустрия обаче продуктите на марката се използват още в производството на самолети, на уреди за дома, на климатични системи, фотоволтаични системи, мобилни телефони и други.

В България американският производител работи чрез дъщерната си фирма "Сенсата Технолоджис България", като тя стъпва на българския пазар през 2011 година. Тогава дружеството придобива белгийската Sensor-Nite, която има завод в Ботевград.

Към днешна дата компанията има бизнес център в София, където се помещава и новата лаборатория и механизация. Тя има още производство на сензори за налягане в Пловдив, заедно с такова на високотемпературни сензори в Ботевград, като последните се ползват от всички водещи световни автомобилни марки.