Китайският производител на гуми Shandong Linglong планира да инвестира близо 1 милиард долара в завод в Сърбия.

От ръководството на дружеството са потвърдили, че предстои да изградят фабрика в свободната търговска зона на град Зренянин, която ще струва 994,4 милиона долара или 870,4 милиона евро, съобщава сайтът SeeNews.

Работата по новата база официално трябва да започне през април 2019 година, като строежът ще бъде разделен на три фази. Последната трябва да бъде завършена през март 2025 година, са обявили от Shandong Linglong в официално съобщение до фондовата борса в Шанхай.

Компанията планира да произвежда в завода си в Сърбия 13,62 милиона радиални гуми годишно.

Според информацията китайското дружество е избрало за инвестицията западната ни съседка заради ниското ниво на инфлацията, развитието на строителството и ниските разходи за труд и електроенергия в сравнение с останалите държави в Европа.

Предстои проектът да бъде одобрен от Китайската национална комисия за развитие и реформи, както и от местното министерство на търговията.

Това е поредната инвестиция в автомобилната индустрия в Сърбия през последните няколко месеца. През юни месец германският производител на индустриални кабели Kromberg&Schubert отвори свой завод в град Крушавац, в който бяха вложени 29 милиона евро.

Доставчик на BMW и Daimler отвори завод за 29 милиона евро в Сърбия и търси 4000 работници

Доставчик на BMW и Daimler отвори завод за 29 милиона евро в Сърбия и търси 4000 работници

2500 души ще бъдат наети по време на първата фаза на развитие на завода

Дружеството е сред доставчиците на BMW, Daimler и Volkswagen. Тогава стана ясно, че компанията ще търси да наеме 2500 работници в него на първоначален етап, а в бъдеще ще бъдат отворени още 1500 работни места.

Месец по-късно друга компания от Германия - Vorwerk Autotec, даде старт на строежа на своя база в сръбския град Чачак, където ще се правят части за Audi, Mini, Porsche, BMW и други.

Инвестицията в този завод е в размер на 43 милиона евро, а очакванията са там да бъдат наети 1000 души.

Нов завод за авточасти дава работа на 1 000 в Сърбия

Нов завод за авточасти дава работа на 1 000 в Сърбия

Инвестицията в строежа на фабриката е €43 милиона