Мащабният проект за изграждането на развлекателния комплекс в Елин Пелин "Света София", който е на стойност от 1,5 милиарда евро, може да се провали. В момента голф игрището към него е пуснато за продажба от частен съдебен изпълнител за 12 милиона лева, съобщава "24 часа".

Търгът е обявен след искане на дружеството "Урбанико", като инвеститорът в проекта "България дивелопмънт холдингс лимитед" има дългове към него в размер от 860 хиляди евро. Компанията е дъщерна на "Кепитъл консепт лимитед" (Capital Concept Limited), която преди време дебютира на Българската фондова борса. Последната е собственост на китайския милиардер Стивън Ло.

Според информацията за продан са общо над 550 декара от проекта, които включват освен голф игрището и спортни игрища, пречиствателна станция, рекреационен комплекс и други. Офертите за търга ще се приемат до края на февруари месец.

Инвеститорът в "българския Лас Вегас" излиза на борсата

Инвеститорът в "българския Лас Вегас" излиза на борсата

КФН даде одобрение

Всички обявени за продан обекти трябваше да бъдат част от "Света София", която според първоначалните планове трябваше да включва хотели, казина и други развлекателни атракции. Преди време проектът получи и сертификат за инвестиция клас А.

Реално обаче работата по него все още не е започнала, след като стартирането й беше отлагано на няколко пъти. Според последната информация строежът трябваше да започне в началото на 2018 година.

Със забавянето на проекта инвеститорът отчита загуба от 5,9 милиона лева за 2016 година с приходи от 1,6 милиона лева.