Uber ще разшири центъра си за бизнес услуги в Краков и ще изгради завод за производство на електрически велосипеди за своята услуга Jump. За целта компанията ще инвестира 37 млн. злоти (8.62 млн. евро).

Инициативата е обявена от Джейми Хейууд, изпълнителен директор на Uber за Североизточна Европа, по време на събитие във Варшава, организирано от полското министерство на цифровизацията.

Uber стъпва в Европа с нова услуга

Uber стъпва в Европа с нова услуга

Първо в Берлин

"Полша е изключително важен пазар за Uber и тук, във Варшава, искаме да имаме офис, който ще бъде център за целия регион на Централна и Източна Европа", казва Хейууд, цитиран от Emerging Europe.

Uber купи американската компания Jump, специализирана в производството на електрически велосипеди през 2018 г. Като част от глобалната стратегия за разширяване на компанията, тя скоро ще пусне електрически колела под наем в Европа, които ще бъдат проектирани и построени в Краков.

Uber залага на бизнеса с колела под наем вместо автомобили

Uber залага на бизнеса с колела под наем вместо автомобили

Услугата Jump на компанията скоро ще стане достъпна в Европа

Центърът ще наеме инженери и програмисти за разработване и интегриране на електрическите велосипеди на Jump с приложението Uber. Специалистите ще разработят и други решения за услугата Jump, които ще се прилагат в световен мащаб.

Той ще бъде първият подобен център на Uber извън САЩ (другите два са в Сан Франциско и Ню Йорк). В момента компанията има 300 служители в Краков, като планира да ги увеличи до 500 до края на годината.

Uber вече ще предлага и електрически велосипеди

Uber вече ще предлага и електрически велосипеди

Ще бъде ли услугата достъпна в София?

"Uber ще разработи първия си инженерен център извън САЩ в Краков. Цялата концепция ще бъде създадена в Полша, използвайки полски инженеринг", казва полският министър на цифровизацията Марек Загорски.

"Много се радваме, че Uber инвестира в Полша, преди всичко в млади полски инженери, които благодарение на тези проекти ще създадат модерни транспортни технологии, които позволяват сигурна комуникация", посочва полският министър на инфраструктурата Анджей Адамчик.

Българска компания доставя електромобили за Uber в Румъния

Българска компания доставя електромобили за Uber в Румъния

Тя стои и зад услугата SPARK в България

Той изрази надежда, че инвестицията ще даде възможност на повече талантливи полски инженери да си намерят работа и да останат в страната.

Междувременно офисът на Uber във Варшава ще стане основният бизнес център на Централна и Източна Европа, който ще отговаря за развитието на платформите Uber и Uber Eats на всички пазари в региона.