Заводът у нас на японския доставчик на части за автомобилни производители, като Renault и Ford, ще отвори врати през септември. Компанията "Язаки" е почти готова с производствената си база в Димитровград, като от следващата година ще може да започне износа на продукция от него.

Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов с представители на дъщерното дружество на корпорацията у нас "Язаки България".

"Този завод е един от най-големите проекти за "Язаки България", а ние сме във фазата, в която може от догодина да започнем износа на автомобилните компоненти", коментира ръководителят на бизнес съвета на дружеството Клаус Старкер.

"Язаки" строи трети завод в България за 50 милиона евро и с 3000 работни места

"Язаки" строи трети завод в България за 50 милиона евро и с 3000 работни места

Той ще бъде най-големият на компанията у нас

В новата производствена база ще се правят електрически инсталации, които ще се вграждат в автомобили на редица известни марки коли.

Инвестицията на "Язаки" е една от най-големите у нас за 2017 година. Още миналата година стана ясно, че компанията ще вложи 100 милиона лева в проекта, като ще отвори и над 3000 работни места. С тях компанията ще има над 8000 служители у нас.

"Язаки България" е един от най-големите работодатели в Югоизточна България, като в момента има 2 завода - в Сливен и в Ямбол.

Обектите на японския производител в цяла Европа са 18, а служителите й - 30 хиляди.