Обикновено вниманието е насочено към Обединените арабски емирства или Китай, когато стане дума за мащабни инфраструктурни проекти. Не по-малко впечатляващи такива обаче се развиват и съвсем близо до нас - в Европа.

Business Insider публикува списък с най-впечатляващите, като от Money.bg също сме писали за някои от тях:

1. Бирмингам - Big City Plan

Около 12,2 милиарда долара ще бъдат използвани за пълна трансформация на центъра на британския град. Той ще стане с 25% по-голям с хиляди нови жилища и още повече нови работни места. Също така Бирмингам ще бъде по-зелен, по-богат и по-атрактивен за инвеститорите.

2. Швеция - "Гигафабриката" ала Tesla

Преди седмица двама бивши експерти от автомобилния производител Tesla обявиха, че с 4,2 милиарда долара ще построят "гигафабрика" за батерии в Европа.

Строежът на европейската "гигафабрика" ала Tesla започва през 2018-а

Строежът на европейската "гигафабрика" ала Tesla започва през 2018-а

Най-голямата шведска електрическа компани инвестира в проекта

3. Турция - Urban Renewal Project

Това е 20-годишен план за премахване на 7 милиона сгради и изграждането на нови, които да са по-устойчиви на земетресения, на тяхно място. Работата по него започна през 2012 година и струва 400 милиарда долара.

4. Швейцария - тунелът "Готард"

През миналото лято след 17 години работа Швейцария отвори най-дългия и дълбок тунел в света, минаващ под Алпите.

Швейцария пуска най-дългия влаков тунел в света

Швейцария пуска най-дългия влаков тунел в света

Готард ще минава през Алпите и ще съкрати пътуването от Цюрих до Милано

5. Норвегия - плаващите тунели

Скандинавската държава ще инвестира 25 милиарда долара в изграждането на плаваща транспортна система на 20 метра под морската повърхност.

Норвегия изгражда първите плаващи тунели

Норвегия изгражда първите плаващи тунели

Те ще свързват градове по източния бряг

6. Русия - Moscow International Business Center

По проектът се работи от повече от 25 години, като инвестициите досега са 12 милиарда долара. Там се намират някои от най-високите сгради в Европа.

7. Великобритания - Crossrail

Това е най-мащабният инфраструктурен проект в историята на Стария континент. Идеята му е да свърже 10 нови линии на метрото в Лондон с 30 вече съществуващи станции. Той ще бъде напълно завършен до 2020 година.

8. Швеция - Stockholm Bypass Project

Целта на този проект е да ограничи трафика в шведската столица с построяването на 20 километра подземни пътища. Това ще струва около 3,5 милиарда долара.

9. Турция - Marmaray Project

Той включва изграждането на железопътна линия, която ще свързва Азия и Европа при Босфора в Истанбул. По идеята се работи от 12 години.