Търговските авиокомпании отчитат 2017 г. като най-безопасната за пътуванията със самолет. През цялата година няма нито една катастрофа с пътнически самолет и то при положение, че през 12-те месеца са извършени най-много полети в историята, показват 2 отделни проучвания в бранша.

Въпреки високите нива на безопасност на пътническите самолети, експертите смятат, че "извънредно" ниското ниво на злополуки се дължи най-вече на късмет.

Товарните превози обаче са взели жертви. Според данните са се случили 10 фатални инцидента, довели до 79 смъртни случая през миналата година. Това е значително по-малко от 16-те катастрофи, отнели 303 живота през 2016 г.

Най-тежката катастрофа за 2017 г. се случи през януари, когато турски товарен самолет се разби в село в Киргизстан, убивайки екипажа си от 4 души и 35 души на земята.

Инцидентът с най-много смъртни случаи на борда се случи навръх Нова година, когато самолет на костариканската Nature Air се разби в западната част на страната, което доведе до смъртта на 12 пътници и екипажа.

В докладите обаче не са включени произвествията с военни самолети или хеликоптери. Именно заради това в тях е пропусната най-тежката самолетна катастрофа през годината - тази на бирманския военнотранспортен самолет Y-8 през юли, която доведе до смъртта на 122 души.

Подобряване на безопасността

През последните 2 десетилетия смъртните случаи в авиотранспорта непрекъснато падат. През 2005 г. по света има повече от 1000 смъртни случая при пътнически превози.

Последният фатален инцидент с пътнически самолет се е случил през ноември 2016 г. в Колумбия, а последната катастрофа с пътнически самолет, отнела над 100 живота, се е случила в Египет година по-рано.

Според данните това е единственият инцидент с фатален край от 7.36 млн. полета.

"От 1997 г. насам средният брой на самолетните катастрофи самолетите показва постоянен и устойчив спад, най-вече благодарение на продължаващите усилия за безопасност от международни авиационни организации и авиоиндустрията", казва Харо Ратнер, президент на Aviation Safety Network.

Според данните на експерти в момента има една смъртоносна катастрофа на всеки 16 млн. полета. "2017 беше най-сигурната година за авиацията", заяви Ейдриън Йънг, но добави, че гражданската авиация все още носи "много големи рискове".

Той посочи новите технологии, сред които са опасенията, че литиево-йонните батерии може да предизвикат пожар на борда, както и проблемите на психичното здраве и умората, сред основните рискови фактори за индустрията.