България, Сърбия и Гърция ще разработват общ балкански коридор за тестване на безпилотни автомобили.

Това стана ясно сред подписването на споразумение между транспортния министър Ивайло Московски, гръцкия му колега Никос Папас и сръбския държавен секретар на Министерството на туризма и телекомуникациите Татяна Матич.

По думите на Московски страната ни ще трябва да осигури подходяща инфраструктура за провеждане на експериментите с автономните коли.

Заедно с това е възможно с изграждането на пътища и нови магистрали да бъде положена и инфраструктура за 5G мрежи за свързано шофиране, съобщава "24 часа".

"Обединихме се, че цифровата трансформация е възможност, но че е свързана с предизвикателства. Те са кибератаките, дезинформацията онлайн и влиянието върху пазара на труда, нашата неприкосновеност", коментира от своя страна еврокомисаря по цифровизацията Мария Габриел.

През следващата седмица предстои да влезе в сила цифровата програма за Западните Балкани, като с нейното стартиране трябва да бъдат отпуснати 30 милиона евро безвъзмездна помощ. Те трябва да бъдат използвани за осигуряването на бърз интернет в региона.