Страната може да бъде изправена пред бензинова криза заради новите изисквания за данъчните складове, предупреждават от бранша.

Компаниите от сектора, членуващи в Българската петролна и газова асоциация (БПГА) са готови да затворят складовете на 13 септември, защото не могат да покрият изискванията за видеонаблюдение в тях навреме, съобщава Investor.bg.

През миналата година Народното събрание прие промени, според които в изходните пунктове на складовете, през които влизат и излизат транспортни средства, трябва да бъдат монтирани камери. Целта е да могат да се разпознават регистрационните номера на минаващите там камиони.

След въвеждането на извънредното положение обаче беше гласувано това изискване да влезе в сила около 3 месеца по-рано или до средата на септември. От сектора обясняват, че в затруднената ситуация, в която се намират в резултат срива на пазара на петрол, не могат да покрият необходимите инвестиции за монтирането на тези камери в посочените срокове.

"Ако се стигне дотам, че складовете затворят, то ще е заради новите изисквания за видеонаблюдение. И отново - същият казус се получава. Нещо, с което браншът е съгласен, се прави с лоши текстове и с изключително кратки срокове за въвеждане. В този смисъл мога да кажа точната дата на затваряне - 13 септември 2020 година", посочва Светослав Банчев, който е юрист на БПГА.

Междувременно в средата на тази седмица промените в Закона за държавните резерви и военноморски запаси, в които влиза създаването на държавната петролна компания, бяха приети на второ четене от Комисията по икономическа политика.

Регламентът за създаването ѝ включва план за изграждането на 100 държавни бензиностанции. В него влиза и идеята за създаване на нови данъчни складове, до които трябва да имат достъп всички търговци.