Най-големите британски производители на автомобили поискаха от правителството да отложи забраната за бензинови и дизелови автомобили с аргументът, че продажбите ще намалеят и работните места ще бъдат изложени на риск, пише Guardian.

Още през ноември правителството обяви, че ще придвижи забраната за продажба на автомобили с двигател с вътрешно горене от 2040 до 2030 г. Продажбите на хибридни автомобили ще бъдат позволени до 2035 г.

Производителите на автомобили като BMW, Ford, Honda, Jaguar Land Rover и McLaren твърдо се обявиха срещу забраната преди 2040 г. В писмено становище до, че хибридните автомобили трябва да бъдат "освободени" от по-ранния срок.

Според сдружението на производителите и търговците на автомобили забрана от 2030 г. ще доведе до спад на продажбите в Обединеното кралство от 2,3 милиона през 2025 г.

Решението на правителството за промяна на крайния срок се донякъде се основава твърдения от учени от Комитета по изменението на климата, според който до 2032 г. ще е необходима пълна забрана - включително за хибриди, за да може Обединеното кралство да изпълни целите си за декарбонизация.

От друга страна евентуално свиване не продажбите на превозни средства би представлявало поредния тежък удар за индустрията. Заради пандемията от коронавирус бяха спрени голяма част от производствените и търговските операции на автомобилната индустрия в Обединеното кралство.

Според директорът на сдружението Майк Хоу новият съкратен срок е оставил на индустрията по-малко от девет години, за да привлече потребителите да преминат към електрически превозни средства. "Докато електрическо превозно средство не стане толкова достъпно колкото конвенционалните бензинови или дизелови коли, някои шофьори няма да иска да се откажат ит тях", заяви той.

Според говорител на Jaguar Land Rover компанията е ускорила плановете си за електрическите превозно средства, включително да премине само към електромобили.

Говорител на McLaren заяви, че компанията подкрепя преминаването към автомобили с нулеви емисии, но хибридите трябва да останат в близо бъдеще.