Сред възможните варианти за икономиката до края на годината не е изключено да станем свидетели на "бедствие", което да срине фондовите пазари, каза иначе оптимистичния основател на SoftBank Масайоши Сон по време на онлайн изданието DealBook, предаде Zero Hedge.

"В краткосрочен план съм песимистично настроен", каза той. "Причината е втората или третата вълна на разпространение на коронавируса по света."

По думите му, независимо дали ваксината ще бъде представена на пазарите, не е ясно какво може да се случи на тях в близките два-три месеца. Според него борсите все още се подготвят за най-тежкия сценарий.

WeWork получава $1,1 милиарда ново финансиране от Softbank

WeWork получава $1,1 милиарда ново финансиране от Softbank

Финансовото състояние на WeWork остава силно въпреки пандемията

Сон изтъкна, че е невъзможно динамиките на пазарите и мерките да доведат до срив на водещи компании, точно както това се случи с фалита на Lehman Brothers преди дванадесет години.

Все пак той е на мнение, че новините за успеха на ваксините са позитивно развитие. "Но все още искам да съм подготвен за най-тежкия възможен сценарий", каза той.

Настроението на Сон не е учудващо - неговата банка SoftBank отчете загуба от 3,7 млрд. долара, основно заради инвестициите си в стартъпи. Това доведе до масово напускане на мениджъри от Vision Fund - основният инвестиционен фонд на банката.