Докато у нас заплащането на медицинските работници е болна тема, в Канада медиците се обявиха против поредното увеличение на възнагражденията им. Над 500 доктори в Квебек, както и над 150 студенти по медицина, са подписали официално писмо, в което изразяват недоволството си от повишението на техните заплати, съобщава CNBC.

"Ние, докторите от Квебек, които вярваме в стабилната публична система, се противопоставяме на скорошното увеличение на възнагражденията ни, договорено от медицинските организации", се посочва в писмото.

В него те допълват, че са обидени от това решение, тъй като въпреки допълнителните пари за тях, възнагражденията на медицинските сестри остават значително по-ниски.

"Увеличенията са още по-шокиращи за нас, защото нашите медицински сестри, чиновници и други специалисти са изправени пред тежки условия на труд, а при пациентите ни има затруднения в достъпа до необходими медицински услуги заради драстични съкращения в системата през последните години и централизирането на властта в ръцете на министерство на здравеопазването", посочват още медиците.

Те допълват в писмото, че целта на увеличенията на заплатите е да компенсира съкращенията. Също така докторите настояват планираните за тях пари да бъдат насочени обратно към системата.

"Вярваме, че има начин ресурсите на здравната система да бъдат преразпределени, за да се подобри здравното състояние на населението и да се отговори на потребностите на пациентите", посочват специалистите.

Според данните на Канадския институт за здравна информация към 2017 година средната годишна заплата на лекарите в страната е около 260 924 щатски долара на година. Семейните лекари получават по 211 717 долара годишно, а хирурзите - 354 915 долара.

От институтът обаче допълват, че тази сума включва и всички разходи, свързани с дейността на докторите в Канада. Като се вземат те предвид при годишно възнаграждение от 231 033 долара семеен лекар може да получи чисто около 136 906 долара след като покрие всички разходи.