Агенцията за кредитни оценки Equifax ще плати до $700 милиона като част от споразумението си с щатските регулатори след изтичането на лични данни на поне 147 милиона души през 2017 г. Федералната търговска комисия обвини базираната в Атланта компания, че не е предприела необходимите мерки, за да осигури мрежата си.

Поне $300 милиона ще бъдат изплатени на жертвите за разходи, свързани за услуги, свързани с кражбата на идентичност. Сумата може да набъбне до $425 милиона при нужда от покриване на загуби на потребителите.

Останалата част от средствата ще бъде разпределена между 50 щата и територии, както и за глоба, която ще бъде платена на Бюрото за финансова защита на потребителите.

"Equifax не е предприела основни мерки, които щяха да предотвратят хакерската атака", казва председателят на Федералната търговска комисия Джо Саймънс. Споразумението изисква още компанията да предприе същите мерки.Хакерите са успяли да откраднат поне 147 милиона имена и дати на раждане, около 145,5 милиона номера на Social Security осигуровки и общо 209 000 номера на карти и техните дати на изтичане.

Великобритания глоби компанията с £500 000, тъй като данните на около 15 милиона британци също са били откраднати.

В България Националната агенция по приходите може да бъде глобена с до 20 милиона лева от Комисията за защита на личните данни заради изтичането на данни на почти 5 милиона българи. Днес КЗЛД влезе на проверка, която може да продължи до един месец.