Останалите без свеж капитал диктатори може би ще искат да се върнат обратно в училище и да отворят някой и друг учебник по икономика, гласи ново изследване, което проследява потока на инвестиции в недемократичните страни.

Инвеститорите влагат повече средства в авторитарни режими, в които лидерът има солидно образование, показва проучване на Institute for Economies in Transition към централната банка на Финландия, цитирано от Bloomberg.

Ако образованието е в областта на икономиката, а лидерът на страната има предишен опит в бизнеса, инвестициите са далеч повече, показват резултатите. Проследени са преките чуждестранни инвестиции в над 100 държави с авторитарни режими между 1973 и 2008 година.

"Некомпетентността отблъсква инвестициите далеч повече, отколкото риска за експроприация на средствата", казва авторите Абел Франсоа, Софи Панел и Лорън Вил.

Докладът показва още, че историята дава на инвеститорите добри причини да не вярват на диктаторите, които нямат опит в икономиката. Например, лидерът на Мианмар Не Уин съсипа държава през 26-годишното си управление до 1988 г., отчасти заради паричната реформа, за която е получил съвет от своя астролог.

Тихият отлив на инвестиции, който тласка икономиката към зоната на здрача

Тихият отлив на инвестиции, който тласка икономиката към зоната на здрача

Или какво се случва с чуждия капитал у нас