Семейството на бивши собственици на кубинска банка, отнета от правителството на Фидел Кастро преди повече от шест десетилетия, съдят Societe Generale за приблизително $792 милиона, като твърдят, че френската банка трябва да плати заради избягване на американските санкции срещу Куба, пише Reuters.

Жалбата е подадена в американски съд от 14 правнука на Карлос и Пура Нунес, който някога са притежавали Banco Nuñez. Те съдят Societe Generale заради сътрудничество с кубинската централна банка, която национализира Banco Nuñez и други банки през 1960 г.

Societe Generale все още не е коментирала.

Делото идва осем месеца, след като френската банка се съгласи да плати $1,34 милиарда в САЩ по обвинения за милиардни трансакции, свързани с Куба и други страни, срещу които Вашингтон е наложил санкции.

Societe Generale плаща $1,34 милиарда за нарушаване на американски санкции

Societe Generale плаща $1,34 милиарда за нарушаване на американски санкции

Сумата е втора по големина от всички подобни глоби, налагани от САЩ

Според обвинението, Societe Generale е генерирала стотици милиони от такси и лихви, след като е кредитирала централната банка на Куба от 2000 до 2010 г. Подалите жалбата твърдят, че притежават 10,5% от активите на централната банка.

Адвокатите определят исканата сума от $792 милиона, като изчисляват, че Banco Nuñez е струвала $7,8 милиона тогава и добавят 6% годишна лихва и утрояване на щетите според федерален закон от 1996 г.

Правото да бъдат водени дела по този закон бе спряно за 23 години заради недоволство на международната общност, но през април администрацията на Тръмп отново ги позволи.