Няколко мини за добив на мед в Замбия, доскоро собственост на милиардер, сега си търсят нов купувач.

Африканската страна планира да ги продаде, след като срещу техният собственик Анил Агарвал и срещу неговата компания Vedanta Resources бяха повдигнати обвинения в съда и съоръженията отидоха в ръцете на държавата.

Съдебният спор между Замбия и дружеството ще продължи в началото на следващата година в Лондон. Обвиненията срещу компанията са за това, че тя е представила подвеждаща информация за плановете си за експанзия в страната, а също така е плащала прекалено малко данъци.

Така мините, обединени във фирмата Konkola Copper Mines, сега са в ръцете на ликвидатор, посочен от съда. А опасенията за продължителен съдебен процес засега отблъскват инвеститорите, пише Bloomberg.

По думите на секретаря на местното министерство на минната индустрия Барнаби Муленга все пак има интерес от инвеститори от различни държави, включително от Турция, Русия, Великобритания и Канада. Купувачът обаче ще трябва да направи инвестиция от над 1 милиард долара, за да придобие мините.

Заради тази голяма сума, както и заради фактът, че към момента мините не носят никаква възвръщаемост, инвеститорите не са особено активни. Това се допълва от факта, че крайния изход от делото не се очаква преди началото на 2022 година.