Русия има пълното право да вземе "огледално" решение и да наложи ембарго на преминаването на газ през газопровода "Северен поток 1", който сега е натоварен на 100%, но такова решение все още не е взето. Това заяви руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от Интерфакс.

"Европа сега консумира около 500 милиарда кубически метра газ годишно, като около 40% от това потребление се осигурява от Русия. В продължение на много десетилетия, въпреки всичко, Русия винаги е била надежден партньор. И понастоящем "Газпром" изпълнява изцяло своите договорни задължения за доставка на газ за Европа", каза той.

Новак отбеляза също, че доставките през украинската газопреносна система са увеличени, което е еквивалент на транзитни доставки за европейските потребители от около 40 милиарда кубически метра газ годишно. Доставките се извършват и през "Северен поток 1", "Ямал-Европа", "Турски поток" и "Син поток", припомни вицепремиерът.

САЩ и ЕС обмислят забрана на вноса на руски енергоносители

САЩ и ЕС обмислят забрана на вноса на руски енергоносители

Досега секторът беше пощаден от санкциите

Русия е най-големият доставчик на петрол за Европа, която консумира около 500 милиона тона петрол годишно, от които около 150 милиона тона (близо 30%) идват от Русия. Освен това Руската федерация доставя на Европа 80 милиона тона петролни продукти.

"Русия е изпълнила изцяло всичките си задължения преди и сега, всички заявки се изпълняват, нефтът и нефтопродуктите се доставят по график. Нашата загриженост обаче е породена от дискусии и изявления относно възможността за налагане на ембарго и отказ от доставки на руски петрол и петролни продукти. Днес също наблюдаваме огромен натиск върху нашите партньори, търговци, транспортни компании, банки и финансови институции", каза Новак в ефира на телевизия "Россия 24".

Той отбелязва, че подобни изявления и действия допълнително "нажежават" пазара и припомни, че цените на петрола се покачиха над 130 долара за барел вчера. Отказът от руския петрол, според Новак, ще доведе до "катастрофални последици за световния пазар".

"Скокът на цените ще бъде непредсказуем - повече от 300 долара за барел, ако не и повече. В същото време е невъзможно бързо да се замени обемът на руския петрол на европейския пазар, това ще отнеме повече от една година. А в същото време това ще бъде много по-скъпо за европейските потребители. При този сценарий те ще станат основните жертви ", каза още вицепремиерът на Руската федерация.

Цената на газа в Европа наближава немислимите доскоро $4000 за 1000 куб. метра
Обновена

Цената на газа в Европа наближава немислимите доскоро $4000 за 1000 куб. метра

Тази седмица в Европа се наблюдава рязък спад в производството на електроенергия от възобновяеми източници