Цените на основните зърнени култури в Западна и Централна Европа остават подчинени на низходящ тренд, обусловен от влошените показатели при износа вследствие на конкуренцията на черноморското зърно. 

Неубедителното представяне на френската мелничарска пшеница в египетския търг, загубата на позиции на индонезийския пазар и настъплението на украинците в азиатския регион насочиха котировки в Западна Европа още по-надолу. Европейските търговци коментират, че „всеки опит за стабилизиране на пазара и дори минимално повишение на експортните цени отблъсква дори традиционните купувачи и ги насочва към черноморския регион”, пише sinor.bg.

В момента експортните цени на френската пшеница в Руан вече гравитират към 150 евро/т, а германската хлебна пшеница качество „В” се предлага за износ по 157-162 евро/т FOB Балтийско море. За сравнение те бяха съответно 189 евро/т  и 200-205 евро/т през същия период на миналата година.

Периодът на относително стабилно развитие  на цените изглежда приключи и в Централна и Източна Европа. В Полша житните котировки подновиха низходящия тренд заради спада в търсенето на вътрешния и експортния пазар. Местните анализатори споделят, че вече се появиха и първите индикации за цените на пшеницата от новата реколта – около 670-680 полски злоти (152,25-154,50 евро) за тон. 

На борсата в Будапеща развитието на житните котировки също върви надолу  – 164 долара за тон за доставка през март, в сравнение с  около USD 170 д. за тон само допреди една седмица и  204 д. за тон към 16-17 февруари 2015 година.