Турция иска да се превърне в притегателен център за европейските пенсионери, които търсят уютна страна с топъл климат и спокоен живот, съобщават турски медии.

Властите са си поставили амбизиозна цел - да привлекат 1 милион възрастни европейски туристи. Анкара се готви да им осигури статут на постоянно пребиваващи, стремейки към годишен приход от 25 млрд. долара.

Страната очаква приходи от 50 млрд. долара от здравен туризъм през следващите 5 до 6 години, като за целта подготвя сериозни улеснения за чужденците. В тази инициатива е ангажирана и държавната администрация, която активно ще съдейства за облекчаване на условията за престой на чуждите посетители.

Туризмът в Турция се възроди и тепърва ще покорява върхове

Туризмът в Турция се възроди и тепърва ще покорява върхове

Изминалата 2017 г. върна чуждите туристи и компенсира загубите, очаква се още по-силна 2018 г.

Първата стъпка ще бъде улесняване на визовите процедури, което е една от най-големите пречки за европейските туристи. Активните туристи на възраст над 55 години, живеещи в европейски и скандинавски страни, ще получат разрешение за пребиваване за 12 месеца.

Една от целевите групи са възрастни туристи, които избират Испания, Италия, Филипините, Дубай и Мароко. Те са около 15 млн. души.

Първоначалната задача е да бъдат привлечени 1 милион души, от което се очаква да бъдат спечелени 25 млрд. долара за 5 години.

Щастливите старини на скандинавците скараха Португалия и техните държави

Щастливите старини на скандинавците скараха Португалия и техните държави

Все повече хора от европейския север се преселват в иберийската държава

Според Емил Чакмак, основател и ръководител на Съвета за развитие на медицински туризъм в Турция, туристите на възраст над 55 години харчат средно 4000 евро месечно.

"Тези хора прекарват 5 или 6 месеца годишно в топли страни, което съответства на средно 25 000 евро на човек. Ако можем да привлечем 1 милион от тях, можем да получим 25 млрд. долара", смята Чакмак.

Получаването на виза остава една от най-големите пречки. "Не изискваме визи от европейски туристи, но те могат да останат за не повече от месец в Турция. След това трябва да получат разрешение за пребиваване от Имиграционната администрация. Това изисква сериозен бюрократичен процес, а европейците не искат да се занимават с този процес", обяснява експертът.

Турция ще спечели $30 милиарда от туризъм през 2018 г.

Край на неволите на туризма в Турция. Тя ще спечели $30 милиарда през 2018 г.

Посетителите се увеличават, има нови стимули за туроператорите

За ситуацията е уведомено Министерството на външните работи, което вече е започнало проучването за визи за скандинавските страни. Към тях биха могли да бъдат добавени и държавите от ЕС.

Този проект ще запълни свободните хотели и ще удължи туристическия сезон през цялата година, смята Чакмак.

Останалите 20 млрд. долара от заложените 50 млрд. долара биха могли да бъдат постигнати от медицински туризъм. Турция е посещавана от граждани на 186 страни, за да получат услуги в тази област.

Турция очаква 50 милиона туристи до 2023 г.

50 милиона туристи и $50 милиарда приходи: целта на Турция до 2023 г.

Страната разчита все повече на парите на чуждите посетители

"От приходите от 7.5 млрд. долара от здравния туризъм, получени през миналата година, 6 млрд. долара идват от медицинския туризъм, 5 млрд. долара от тях идват от Ирак и Либия, на които предоставяме електронни здравни визи.

Можем да увеличим тази цифра на 20 млрд. долара за 5 години, ако електронната виза бъде предоставена и на други държави. Имаме достатъчно оборудване и инфраструктура в тази област. Градските болници също ще допринесат сериозно за това", отбелязва Чакмак.