След дълъг живот, белязан от продължителни шведски зими и тежки данъчни сметки, Дан Викстром най-после сбъдва мечтата си за спокойни старини на място с по-приятен климат. Но той не се мести в някое данъчно убежище в Карибско море, а вдалеч по-удобната и близка Португалия.

63-годишният бивш изпълнителен директор е сред нарастващия брой скандинавци, привлечени в иберийската страна от плоския данък от 20% върху доходите и 10-годишния период без данъци върху пенсиите. За Викстром това означава удвояване на пенсионния му доход до около 12 000 долара на месец.

"Дали се чувствам виновен? Разбира се, че не", споделя шведът, който дълги години работи за шведска енергийна компания. Сега той живее в Кашкаиш - крайбрежен курорт, разположен на около 30 км от столицата Лисабон.

Португалия въведе стимулите преди 9 години в опит да върне обратно емигрантите и да привлече висококвалифицирани чуждестранни работници. Но фактът, че иберийската държава привлече и богати пенсионери предизвиква напрежение в рамките на Европейския съюз.

Финландия заплаши да сложи край на данъчния си договор със средиземноморската страна, създавайки главоболия на португалския финансов министър Марио Сентено. Сентено председателства групата на министрите от еврозоната, където членува и Финландия.

Слънце и голф

Но не всичко е заради парите. Страхотните голф курорти, 300 слънчеви дни годишно и невероятните гледки към океана също са предпоставка за успеха на програмата, която до края на 2016 г. е привлякла общо 10 684 чужденци, според официалните данни. Викстром е един от 777-те шведски граждани, които се преместват в европейския югозапад през миналата година.

"Шведите винаги са обичали да идват в Португалия, но напоследък идват много повече от тях", отбелязва Бьорн Якобсен, който управлява шведския брокер на недвижими имоти Fastighetsbyran в Кашкаиш. 42-годишният мъж, който се мести в страната със съпругата си през 2015 г., отдава увеличаването на пристиганията на подобряващата се икономика, процъфтяващия пазар на недвижими имоти и имиджа на Португалия като сигурно място.

Еднакво третиране

Нарастващият успех на програмата подчертава фундаментална разлика в начина, по който страните членки на ЕС подхождат към социалната сигурност. Скандинавските държави с щедри социални политики позволяват на гражданите да приспадат пенсионните си вноски, докато работят, но таксуват доходите им след пенсиониране. В държави от Южна Европа като Португалия подобни приспадания обикновено се разрешават само на малка група хора, която разчита на частно пенсионно осигуряване.

"Това е въпрос на равно третиране на всички пенсии, изплащани от финландската пенсионна система", смята филандският финансов министър Петери Орпо. Шведският му колега Магдалена Андерсон заяви, че шведите са свободни да се преместят в Португалия заради климата, виното или дори музикалния стил фадо, но не и за да избягват плащането на данъци.

Сентено отхвърля подобни оплаквания, твърдейки, че данъчните стимули на страната му са "съвсем незначителни". "Ще работим заедно с всички тези страни, за да изчистим тези въпроси", увери португалският финансов министър.

Програмата на Португалия за т. нар. необичайни жители също предизвика напрежение в страната, а социалистическото правителство е критикувано, че осигурява данъчни облекчения на чужденци, докато много от португалците страдат финансово - данъчната тежест достигна 22-годишен връх през 2017 г., според експертен доклад.

Критиците се оплакват, че притокът е спомогнал и за повишаване на цените на имотите, които според официалната статистика са се повишили с 9.2% през 2017 г. "Когато не облагате с данъци една група хора, вие в крайна сметка трябва да увеличите данъчната тежест върху друга група. Това е несправедливо", смята Рикардо Кабрал, професор по икономика в Университета в Мадейра.