Години наред датската столица Копенхаген търси начини да реши проблема с недостига на жилища там. Сега властите в страната искат да се справят с него, като построят изкуствен остров с площ от 2,8 квадратни километра, на който да бъдат изградени жилищни сгради, достатъчни да приютят 35 000 души.

Мащабният проект, който носи името Линетехолм, ще се намира в източната част на крайбрежието на Копенхаген и трябва да бъде завършен до 2050 година.

Линетехолм е замислен не просто като решение на хроничния недостиг на жилища в столицата, но и като част от амбициозната стратегия на датските власти за мащабно модернизиране на инфраструктурата в града.

Целта е приходите от имотите на изкуствения остров да бъдат използвани за изграждането на подводен тунел под пристанището, по който ще бъде прокарана линия на метрото, която да свърже тази част на града с летището и по-скъпите предградия на Копенхаген, разказва Bloomberg.

Изграждането на Линетехолм наскоро беше обсъждано от парламента в скандинавската държава, а с наближаване на срока за окончателното решение за изграждането му, критиките към него растат. Основно те са свързани с опасенията за ефекта на строителството върху околната среда.

А по-лошото е, че критици на проекта има не само в Дания, но и в съседна Швеция. Основно негативните коментари идват от еколози от шведския регион Сконе, граничещ на юг с Копенхаген. Те предупреждават, че работата по проекта носи сериозни рискове от замърсяване на водите там, както и ограничаване на водния поток в проливите.

Други критици на идеята за изкуствения остров посочват като проблем и фактът, че разходите за осъществяването на тази идея могат да бъдат прекалено високи и да доведат до натрупването на ненужно големи дългове.