Американският петролно-газов гигант ExxonMobil възнамерява да отпише от активите си проекти в размер на 17-20 милиарда долара.

Както е отбелязано в стратегическия план за развитие на компанията, ще бъдат съкратени няколко големи проекта, преди всичко свързани с производството на природен газ.

По-специално, енергийният гигант ще откаже от разработването на газови находища в Апалачите и Скалистите планини, в Оклахома, Тексас, Луизиана и Арканзас в САЩ. Също така проектите на компанията в Западна Канада и Аржентина ще бъдат закрити.

Според намеренията на компанията това ще доведе до отписване на активи на стойност милиарди долари.

Exxon е изправена пред недостиг от $48 млрд. и заплаха да намали дивидента си

Компанията, която някога бе най-скъпата в света, е изправена пред недостиг от $48 млрд.

Пандемията унищожи плановете за инвестиции на американския петролен гигант

Освен това Exxon ще освободи 15% от глобалната си работна сила до края на следващата 2021 година. Всички тези мерки са насочени и към намаляване на разходите.

ExxonMobil отчете загуба от $680 милиона за третото тримесечие на текущата година. За сравнение, за периода юли-септември миналата 2019 г. компанията е реализирана печалба от 3,2 милиарда долара.

Почти век по-късно: Индексът Dow Jones се раздели с най-стария си участник

Почти век по-късно: Индексът Dow Jones се раздели с най-стария си участник

Свалянето на Exxon Mobil се разглежда като поредния удар срещу петрола, смятат анализатори

Припомняме, ExxonMobil отпадна от списъка на компаниите, участващи в борсовия индекс Dow Jones Industrial Average през август, въпреки че беше най-старият негов член. Инвеститорите смятат, че присъствието на компанията в индекса влияе върху нейната инвестиционна привлекателност.